Λιποαναρρόφηση για Άνδρες


ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Συνήθως μετά από 3-4 ώρες ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του.

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Συνδυασμός μέθης με τοπική αναισθησία (90% των περιπτώσεων). Σε μικρές περιοχές αρκεί η τοπική αναισθησία.

ΠΟΝΟΣ

Δεν υπάρχει έντονος πόνος. Με την λήψη αναλγητικών από το στόμα τις πρώτες ημέρες, ο ασθενής νοιώθει μούδιασμα και τράβηγμα στη χειρουργημένη περιοχή όπως μετά από έντονη γυμναστική, που υποχωρεί σταδιακά μετά από 4 έως 5 ημέρες.

ΤΟΜΕΣ

Μία έως δύο οπές διαμέτρου 2-3 χιλιοστών ανά περιοχή, οι οποίες μετά από μερικούς μήνες δεν είναι ορατές. Σε σκουρόχρωμα δέρματα μπορεί να υπάρχει υπέρχρωση στις τομές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Συνήθως σε 24 έως 48 ώρες επιστρέφουν στην εργασία (εξαρτάται από πόσες περιοχές λιποαναρροφήθηκαν και από τον όγκο που αφαιρέθηκε). Η γυμναστική επιτρέπεται μετά από 1 μήνα και το κολύμπι μετά από 3 εβδομάδες.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Θα υπάρχει μικρή διαφορά στο βάρος (εξαρτάται βέβαια από τον όγκο που θα αφαιρεθεί). Τις πρώτες ημέρες λόγω της κατακράτησης των υγρών θα υπάρχει αύξηση του βάρους (π.χ. σε μια λιποαναρρόφηση 2 λίτρων θα υπάρχει μια διαφορά βάρους 1-1,5 κιλό).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σε 6 μήνες. Οι μελανιές συνήθως υποχωρούν σε 10-14 ημέρες και το μούδιασμα στο δέρμα σταδιακά σε μερικές εβδομάδες.

Κύρια ένδειξη της λιποαναρρόφησης είναι η απομάκρυνση τοπικού λίπους το οποίο δεν υποχωρεί με δίαιτα και σωματική άσκηση. Σκοπός δεν είναι η απώλεια βάρους αλλά η μόνιμη αλλαγή του σχήματος του σώματος. Ιδανικοί υποψήφιοι είναι τα άτομα με περίπου  φυσιολογικό βάρος και καλή ελαστικότητα του δέρματος. Ηλικιακός περιορισμός δεν υπάρχει. Μπορεί να ωφεληθούν άτομα από 16 έως 76 ετών.

Προηγείται έγχυση (tumescent technique) με διάλυμα φυσιολογικού ορού που περιέχει τοπικό αναισθητικό και αδρεναλίνη. Αυτό βοηθά στην ευκολότερη και ταχύτερη αναρρόφηση των λιποκυττάρων αλλά και στην πολύ λιγότερη απώλεια αίματος (λόγω της αγγειοσύσπασης που προκαλεί η αδρεναλίνη), επιτρέποντας έτσι αφαίρεση μεγαλύτερης ποσότητας λίπους με ασφάλεια και λιγότερες μελανιές μετεγχειρητικά. Το λίπος απομακρύνεται με ειδικές λεπτές κάνουλες διαμέτρου 2-4 χιλιοστών.
Πόσο λίπος μπορεί να αφαιρεθεί?

Συνήθως αφαιρούνται 2-3 λίτρα λίπους, αλλά σε εξατομικευμένες περιπτώσεις ανάλογα με τον σωματότυπο και το σωματικό βάρος μπορεί να αφαιρεθούν με ασφάλεια 4-5 λίτρα, χωρίς να χρειαστεί μετάγγιση αίματος ή διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

Υπάρχουν μικρά αδιάβροχα επιθέματα στις περιοχές των τομών οπότε ο ασθενής μπορεί να κάνει ντους από την επομένη ημέρα του χειρουργείου. Αμέσως μετά το χειρουργείο φοράει ένα ειδικό λαστέξ για ένα μήνα που το βγάζει μόνο για να κάνει μπάνιο και να πάει τουαλέτα.

 

Λιποαναρρόφηση με laser (laser assisted lipoplasty)

Η παγκόσμια εμπειρία με χρήση laser στην λιποαναρρόφηση Δεν έχει δείξει να είναι περισσότερο αποτελεσματική από την κλασική λιποαναρρόφηση και συνήθως συνδυάζεται με μεγαλύτερο χρόνο χειρουργείου, είναι ακριβότερη, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά και το συκώτι από την απελευθέρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων, τα οποία παράγονται από την καταστροφή των λιποκυττάρων. Επίσης έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά με εγκαύματα και ρικνώσεις του δέρματος. Πιστεύουμε ότι στο μέλλον όταν θα βελτιωθεί η τεχνολογία και αποδειχθεί βάσει πραγματικών και όχι κατευθυνόμενων μελετών ότι υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα και λιγότερες επιπλοκές, θα ξεκινήσουμε να το χρησιμοποιούμε στους ασθενείς μας.

Το λίπος ΔΕΝ επανέρχεται. Επειδή ο αριθμός των λιποκυττάρων ανά περιοχή είναι σταθερός, τα λιποκύτταρα που αφαιρούνται δεν επανέρχονται. Σε αυξημένη λήψη θερμίδων επειδή τα λιποκύτταρα λειτουργούν σαν δεξαμενές λίπους μπορεί να παχύνει κάποιος και στις περιοχές που έχει γίνει λιποαναρρόφηση, αλλά επειδή ο αριθμός των κυττάρων είναι μειωμένος δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη διαφορά. Αντίθετα οι περιοχές που δεν έχουν λιποαναρροφηθεί θα επηρεαστούν περισσότερο.