Αποκατάσταση Μαστού
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Η νοσηλεία διαρκεί εικοσιτέσσερις ώρες.
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ
Γενική αναισθησία.
ΠΟΝΟΣ
Υπάρχει μια ελαφριά ενόχληση για 24 ώρες.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
Περιορίζονται κυρίως στις άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές κάθε χειρουργικής επέμβασης όπως αιμάτωμα, συλλογή υγρού, υπερτροφική ουλή, διάσπαση τραύματος και σε περίπτωση αποκατάστασης με ενθέματα δημιουργία ρικνωτικής κάψας σε βάθος χρόνου, που όμως είναι σπάνιες.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Σε 15 ημέρες μετά από μαστεκτομή και στη δεύτερη φάση σε μία εβδομάδα.
Εννοούμε την εκ νέου ανάπλαση του μαστού που αφαιρέθηκε με μαστεκτομή με χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία της ανάπλασης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Το πλεονέκτημα όταν η ανάπλαση γίνεται ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή είναι ότι η γυναίκα μετά το χειρουργείο έχει και πάλι άμεσα – σε ένα βαθμό – την αίσθηση και των δύο μαστών της.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες επεμβάσεων και πολλές σύγχρονες μέθοδοι αποκατάστασης του μαστού, άλλες πιο απλές και άλλες πιο σύνθετες.
Στην πρώτη κατηγορία χρησιμοποιούμε εξειδικευμένους διατατήρες ιστών και ενθέματα σιλικόνης (που είναι απόλυτα ασφαλή), των οποίων η ποιότητα και η ποικιλία επιλογής έχουν βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.
Στη δεύτερη κατηγορία, χρησιμοποιούμε τους λεγόμενους μυοδερματικούς κρημνούς, δηλαδή τμήματα δέρματος με άφθονο υποδόριο λίπος που μεταφέρονται από κάποιο άλλο σημείο του σώματος – όπως η πλάτη, η κοιλιά ή ο γλουτός – με ειδικό τρόπο στη θέση του μαστού που αφαιρέθηκε. Στην περίπτωση αυτή, ως επί το πλείστον, δεν χρησιμοποιούμε ένθεμα σιλικόνης.
Πολλές φορές υπάρχει περίπτωση να επέμβουμε και στον υγιή μαστό με μείωση, αύξηση ή ανόρθωση για να υπάρχει τελικά η καλύτερη δυνατή συμμετρία μεταξύ των δύο μαστών. Στις περισσότερες περιπτώσεις το αισθητικό αποτέλεσμα μετά την επέμβαση είναι πολύ ικανοποιητικό, βοηθάει σημαντικά και καλυτερεύει την ποιότητα ζωής των γυναικών.
Το ποια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί, είναι θέμα που θα πρέπει η γυναίκα να συζητήσει με τον πλαστικό χειρουργό και σε συνεννόηση με τον χειρουργό μαστού θα καταλήξουν στην κατάλληλη για εκείνη επιλογή.
Η αποκατάσταση του μαστού δεν έχει καμιά επίδραση στις υποτροπές της νόσου και δεν εμποδίζει τη μετεγχειρητική χορήγηση προφυλακτικής χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας.
Οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού μπορούν να προχωρήσουν σε αποκατάσταση του μαστού ταυτόχρονα με την μαστεκτομή. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που θα πρέπει για ογκολογικούς κυρίως λόγους η αποκατάσταση του μαστού να καθυστερήσει και να γίνει σε δεύτερο χρόνο.
Η γυναίκα που θα διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού και θα αρχίσει να συζητά για την θεραπεία της, είναι πολύ καλό να ενημερωθεί ταυτόχρονα για τη δυνατότητα αποκατάστασης. Ο χειρουργός μαστού μπορεί παράλληλα να την παραπέμψει στον πλαστικό χειρουργό για πιο λεπτομερή ενημέρωση.
Η πιο πάνω διαδικασία ενημέρωσης δίνει στις γυναίκες την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν πιο θετικά τον καρκίνο του μαστού και να δουν με αισιοδοξία το μέλλον.
Η αφαίρεση του μαστού δημιουργεί στη γυναίκα άγχος, έλλειψη αυτοπεποίθησης, απώλεια θηλυκότητας, αίσθημα σεξουαλικής απόρριψης και παρότι η αποκατάσταση του μαστού δεν μπορεί φυσικά να ξαναδώσει στη γυναίκα τον μαστό που έχασε λόγω της νόσου, τα οφέλη είναι σημαντικά. Ο νέος «μαστός» που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ καλύτερος και πιο αποδεκτός από μια εξωτερική πρόθεση στερεωμένη στον στηθόδεσμο.
Η γυναίκα διευκολύνεται σημαντικά στις καθημερινές της δραστηριότητες (π.χ. ντύσιμο, άσκηση, διακοπές ) εφόσον δεν κινδυνεύει να της φύγει η πρόθεση με αποτέλεσμα να νιώθει αυτοπεποίθηση και σιγουριά.
Το εύρος δε των επιλογών που υπάρχουν δίνει την δυνατότητα να επιτύχουμε αποτελέσματα αισθητικά πολύ ικανοποιητικά και προπάντων σταθερά και αναπαραγώγιμα για την πλειονότητα των γυναικών.