Μείωση Μαστών


ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Γενική αναισθησία.

ΠΟΝΟΣ

Έντονος πόνος δεν υπάρχει, παρά μόνο ελαφρύ κάψιμο το πρώτο 24ωρο που υποχωρεί με παυσίπονα. Οι περισσότερες ασθενείς σταματούν τα παυσίπονα μετάτο πρώτο 24ωρο.

ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Με τη τεχνική που χρησιμοποιούμε η ασθενής μπορεί να θηλάσει κανονικά.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Μετά από 1,5 μήνα επιτρέπεται αεροβική γυμναστική (jogging). Συνιστάται η αποφυγή ανύψωσης βάρους και η υπερέκταση των χεριών τις πρώτες εβδομάδες ενώ επιτρέπεται ελεύθερα το περπάτημα. Οδήγηση μετά από μια εβδομάδα.

Η επιστροφή στην εργασία γίνεται συνήθως μετά από 2 ημέρες. Σε χειρωνακτική εργασία, η επιστροφή επιτρέπεται μετά από 10 ημέρες.

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Μία ημέρα

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

1. Αιμάτωμα. Εάν η συλλογήείναι μεγάλη μπορεί να χρειαστεί παροχέτευση στο χειρουργείο (0% στους ασθενείς μας).
2. Αναισθησία της θηλής, η οποία οφείλεται σε τραυματισμό του νεύρου που «νευρώνει» την θηλή. Με την τεχνική μας ακόμα και στις γιγαντομαστίες -όπου αφαιρούμε πάνω από 2 κιλά μαστό- δεν συνέβει ποτέ αναισθητοποίηση της θηλής.
3. Νέκρωση της θηλής (0% στους ασθενείς μας).
4. Διάσπαση του τραύματος. Κατά τις πρώτες 2-3 εβδομάδες μπορεί να υπάρξει μια μικρή διάνοιξη τραύματος στο σημείο που ενώνονται οι τομές (η κάθετη και η οριζόντια) η οποία κλείνει σε 1-2 εβδομάδες μόνη της.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Χρειάζονται περίπου 3 – 6 μήνες για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα. Οι ουλές είναι αρχικά κόκκινες και σκληρές και βελτιώνονται προοδευτικά έως και ένα χρόνο, αλλά δεν εξαφανίζονται.

Είναι δυνατή η μείωση του μεγέθους και η ταυτόχρονη ανόρθωση του μαστού. Οι τομές σχηματίζουν ένα ανάποδο Τ. Η ασθενής φορά αμέσως μετά το χειρουργείο, ένα αθλητικό σουτιέν ενώ δεν εφαρμόζονται επίδεσμοι. Υπάρχουν αδιάβροχα επιθέματα κατά μήκος των τομών τα οποία αφαιρούνται σε μια εβδομάδα. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ παροχετεύσεις.

Μετεγχειρητικά χορηγούνται αντιβιοτικά από το στόμα για μια εβδομάδα και ελαφρά παυσίπονα για δύο 24ωρα. Τα ράμματα είναι όλα απορροφήσιμα. Κάποιες φορές τα περιθηλαία ράμματα αφαιρούνται στις 2 εβδομάδες. Στους ασθενείς μας δεν έχει χρειαστεί ποτέ μετάγγιση αίματος.