Bοτουλονική Τοξίνη (Μπότοξ)


ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Η θεραπεία διαρκεί συνήθως γύρω στα 10-15 λεπτά.

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Συνήθως δεν απαιτείται. Πριν την ένεση ο γιατρός μπορεί να επιλέξει να μουδιάσει την περιοχή με κρύα επιθέματα ή αναισθητική κρέμα.

ΠΟΝΟΣ

Συνήθως, η ενόχληση στη θεραπεία με Botox-Dysport είναι ελάχιστη και σύντομη.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Οι παρενέργειες είναι σπάνιες. Μπορεί να εμφανιστεί ήπια ερυθρότητα στο δέρμα της περιοχής που έγιναν οι ενέσεις. Αυτό συνήθως διαρκεί μία με δύο ώρες. Επίσης, μπορεί να προκληθεί ήπιος μωλωπισμός. Ακόμη, μπορεί να προκληθεί ήπιος πονοκέφαλος που υποχωρεί μέσα σε 24-48 ώρες.

Σπανιότερα, μπορεί να προκληθεί προσωρινή βλεφαρόπτωση ή/και διπλωπία αν το BOTOX περάσει απροσδόκητα σε κοντινούς μυς. Οι επιπλοκές στα χέρια ενός έμπειρου γιατρού είναι εξαιρετικά σπάνιες και λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος των παραπάνω επιπλοκών.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Άμεσα χωρίς πρόβλημα.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Αν είστε έγκυος, θηλάζετε ή είστε κάτω των 22 ετών

Αν έχετε νευρομϋικές παθήσεις όπως σκλήρυνση κατά πλάκας ή μυασθένεια Gravis.

Στους ανθρώπους που παίρνουν αντιπηκτικά και κάποια αντιφλεγμονώδη είναι πιθανή η πρόκληση κάποιων μελανιών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα ορατά αποτελέσματα, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να διαρκέσουν έως και 6 μήνες. Το αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει μεταξύ ασθενών. Η επανάληψη της θεραπείας σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατά μέσο όρο 2-3 φορές κατ΄ έτος,  αποτρέπει την επανεμφάνιση των ρυτίδων. Η συχνότητα των θεραπειών εξαρτάται από την ηλικία του ενδιαφερομένου και τη δύναμη των μυών καθώς οι δυνατοί μύες με έντονη κινητικότητα απαιτούν συχνότερες θεραπείες.

Το BOTOX είναι υψηλής καθαρότητας εκχύλισμα της Βοτουλινικής τοξίνης Α το οποίο εγχέεται στους μυς του προσώπου για την εξομάλυνση των ρυτίδων και των γραμμών. Εφαρμόζεται συνήθως στις ρυτίδες του μετώπου, το μεσόφρυο (ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια), τις περιοφθαλμικές (ρυτίδες γύρω από τα μάτια ή αλλιώς πόδι της χήνας), και τις ρυτίδες της μύτης. Η θεραπεία με βοτουλονική τοξίνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για ανόρθωση φρυδιού.

Η βοτουλονική τοξίνη μέσα σε τρεις με έξι μήνες αποβάλλεται από τον οργανισμό και η κινητικότητα των μυών επανέρχεται ακριβώς στα προηγούμενα επίπεδα. Οι ρυτίδες έκφρασης προκαλούνται από τη σύσπαση των μυών του προσώπου. Οι μύες με τη συνεχή σύσπαση «τραβάνε» το δέρμα που τους καλύπτει με αποτέλεσμα αυτό να «σπάει» και να δημιουργούνται ρυτίδες. Η βοτουλονική τοξίνη εγχύεται με ενέσεις σε συγκεκριμένα σημεία και μπλοκάρει προσωρινά το νεύρο που θα έδινε υπό άλλες συνθήκες εντολή σύσπασης στον μυ. Eίναι μια ανώδυνη, ασφαλής, μη επεμβατική θεραπεία, που προσφέρει νεανική όψη με γρήγορα και ορατά αποτελέσματα. Χρησιμοποιείται για πάνω από 40 χρόνια σε παθήσεις της οφθαλμολογίας και νευρολογίας, σε δόσεις υπερπολλαπλάσιες από αυτές που χρησιμοποιούν οι ιατροί για τη μείωση των ρυτίδων. Είναι απόλυτα ασφαλές καθώς δρα μόνο τοπικά στο σημείο της έγχυσης και εντός εξαμήνου αποβάλλεται από τον οργανισμό.

H βοτουλονική τοξίνη (BOTOX-DYSPORT) μπλοκάρει προσωρινά τη μεταβίβαση των ερεθισμάτων από τα νεύρα προς τους μυς, οι οποίοι προκαλούν τις ρυτίδες, επιτρέποντάς τους να χαλαρώσουν. Οι φυσιολογικές εκφράσεις δεν επηρεάζονται.

Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι ορατά, η θεραπεία δεν θα αλλάξει ριζικά την εμφάνιση του προσώπου σας. Η δραστηριότητα των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες και τις γραμμές μειώνεται προσωρινά, έτσι μπορείτε ακόμη να κάνετε εκφράσεις αλλά χωρίς τις ρυτίδες.

Αν δεν συνεχίσετε τις θεραπείες, οι ρυτίδες και οι γραμμές σταδιακά θα επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν πριν από τη θεραπεία.

Το φάρμακο είναι ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες και γι’ αυτό το λόγο η έκθεση στον ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να το αδρανοποιήσουν και να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνίσταται η αποφυγή του μασαζ στην περιοχή των εγχύσεων την ίδια ημέρα, καθώς και η αποφυγή χρήσης σάουνας, σεσουάρ και ηλιοθεραπείας έως και τρεις ημέρες μετά τη θεραπεία.