Βλεφαροπλαστική


ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

1 ώρα (για πάνω και κάτω βλέφαρο).

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ

1 έως 2 ώρες (μέχρι να περάσει η επήρεια της μέθης).

ΠΟΝΟΣ

Δεν υπάρχει πόνος. Συνήθως δεν χρειάζονται παυσίπονα, παρά μόνο μια οφθαλμική, αντιβιοτική αλοιφή στις τομές. Υπάρχει όμως οίδημα και μελανιές που υποχωρούν σε μια εβδομάδα.

ΤΟΜΕΣ

Στο επάνω βλέφαρο η ραφή ενδοδερμική, στο κάτω βλέφαρο είναι εξωτερικά. Όλα τα ράμματα αφαιρούνται σε 6 ημέρες.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ο ασθενής μπορεί να κυκλοφορεί από την πρώτη ημέρα με γυαλιά ηλίου. Σε μια εβδομάδα βγαίνουν τα ράμματα και επιστρέφει στην εργασία και τις κοινωνικές του δραστηριότητες. Απαγορεύονται οι φακοί επαφής για 2-3 εβδομάδες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Είναι μόνιμα. Συνήθως δεν χρειάζεται επανεγχείρηση στο μέλλον.

Με την βλεφαροπλαστική αφαιρούμε το δέρμα που πλεονάζει και το λίπος που προβάλλει στην περιοχή προς τη μύτη. Στο κάτω βλέφαρο αφαιρούμε το λίπος που δημιουργεί τις «σακούλες» και το δέρμα που περισσεύει. Είναι όμως γεγονός ότι με αυτή την επέμβαση δεν διορθώνονται οι ρυτίδες στο «πόδι της χήνας». Η βλεφαροπλαστική επίσης ΔΕΝ θεραπεύει τους μαύρους κύκλους. Μπορεί να υπάρξει μόνο μια μικρή βελτίωση όταν αφαιρεθούν οι σακούλες στο κάτω βλέφαρο.

Στο πάνω βλέφαρο η τομή κρύβεται στη φυσιολογική πτυχή που βρίσκεται περίπου ένα εκατοστό πάνω από τις βλεφαρίδες. Στο κάτω βλέφαρο η τομή βρίσκεται ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες. Σε κάποιες περιπτώσεις που δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί δέρμα στο κάτω βλέφαρο, η τομή γίνεται εσωτερικά στον επιπεφυκότα.