Γυναικομαστία


ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Σε 3 ώρες ο ασθενής επιστρέφει σπίτι.

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Συνδυασμός μέθης με τοπική αναισθησία.

ΠΟΝΟΣ

Όχι, ο ασθενής αισθάνεται μούδιασμα και «τράβηγμα» όπως μετά από έντονη καταπόνηση των μυών. Δεν υπάρχει σημαντικό οίδημα, οι μελανιές υποχωρούν περίπου σε μια εβδομάδα και το μούδιασμα σε 2-3 εβδομάδες.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Την επόμενη ημέρα του χειρουργείου. Αεροβική γυμναστική σε 1 μήνα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Αν και το αποτέλεσμα μετεγχειρητικά είναι εντυπωσιακό και άμεσα ορατό, το οίδημα και το «μάζεμα» του δέρματος χρειάζονται περίπου 6- 8 μήνες.

Στη μεγάλη πλειοψηφία δεν υπάρχει οργανική ενδοκρινική ανωμαλία. Μπορεί να οφείλεται σε αύξηση του λίπους, σε διόγκωση του μαζικού αδένα ή σε συνδυασμό και των δύο (συχνότερη).

Είδη επεμβάσεων:

  • Όταν υπάρχει αύξηση του τοπικού λίπους γίνεται μόνο λιποαναρρόφηση με δύο μικρές τομές των 2 χιλ. και με ειδικές κάνουλες (70% των περιπτώσεων).
  • Στο συνδυασμό αυξημένου τοπικού λίπους και διόγκωσης του μαζικού αδένα πρώτα γίνεται λιποαναρρόφηση και μετά με μια μικρή τομή γύρω από την θηλαία άλω αφαιρείται ο πλεονάζων αδένας ( 25% των περιπτώσεων).
  • Στην περίπτωση της διόγκωσης του αδένα σε πολύ αδύνατα άτομα χρησιμοποιείται μόνο η περιθηλαία τομή (5% των περιπτώσεων).
    Αν χρειάζεται να γίνει και ανόρθωση του μαστού λόγω μεγάλης πτώσης ή μείωση του μεγέθους της θηλαίας άλω χρησιμοποιείται περιθηλαία μαστοπηξία (τομή μόνο γύρω από τη θηλαία άλω).

Μετεγχειρητικά εφαρμόζονται δύο μικρά αδιάβροχα «τσιροτάκια» στις τομές. Ο ασθενής φορά ένα ελαστικό γιλέκο για ένα μήνα. Τα ράμματα είναι όλα απορροφήσιμα. Δεν υπάρχει σημαντικό οίδημα, οι μελανιές υποχωρούν περίπου σε μια εβδομάδα και το μούδιασμα σε 2-3 εβδομάδες. Ο ασθενής μπορεί να κάνει ντους από την επόμενη ημέρα.