Αυξητική Μαστών


ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Η επέμβαση διαρκεί μία ώρα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η ασθενής επιστρέφει σπίτι.

ΗΛΙΚΙΑ

Αφού ολοκληρωθεί η ανάπτυξη (άνω των 18 ετών) και σε σπάνιες περιπτώσεις αμαστίας, με τη σύμφωνη γνώμη ενδοκρινολόγου, ψυχολόγου και γυναικολόγου, στην ηλικία των 16 ετών.

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Συνήθως ελαφριά γενική αναισθησία.

ΠΟΝΟΣ

Με την ατραυματική τεχνική που χρησιμοποιούμε δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος παρά ελάχιστη ενόχληση (όπως όταν έχουμε γυμναστεί και την επόμενη ημέρα νοιώθουμε ένα μυικό πιάσιμο). Συνήθως υπάρχει ελαφρύ μούδιασμα της θηλής (υπαισθησία) ή αντίστροφα υπεραισθησία για μερικές ημέρες. Οι περισσότεροι ασθενείς (60%) παίρνουν ελαφρά παυσίπονα για 1-2 ημέρες, ενώ οι υπόλοιποι δεν χρειάζονται καμμία αγωγή μετά το εξιτήριο.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

1. Φλεγμονή (0% στα περιστατικά μας)
2. Αιμορραγία (μόνο ένα περιστατικό χρειάστηκε παροχέτευση του αιματώματος με άριστα αποτελέσματα)
3. Σχηματισμός ρικνωτικής κάψας
Η ¨κάψα¨ είναι ουλώδης ιστός ο οποίος σχηματίζεται φυσιολογικά γύρω από κάθε ξένο σώμα μέσα στον οργανισμό μας. Σε μερικές περιπτώσεις ο ουλώδης ιστός σκληραίνει και συρρικνώνεται με αποτέλεσμα να αλλάζει το σχήμα του μαστού. Για τον σχηματισμό της παίζει ρόλο πόσο τραυματικό είναι το χειρουργείο (αιμάτωμα, κακοποίηση ιστών) και το είδος της πρόθεσης. Στα δικά μας χειρουργία το ποσοστό είναι 0% .Η θεραπεία συνίσταται σε χειρουργική αφαίρεση της κάψας και επανατοποθέτηση της πρόθεσης.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητες μέσα σε 7-10 ημέρες, ενώ έντονες δραστηριότητες πρέπει να αποφευχθούν για 1 μήνα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα.

Ο στόχος μας ένα φυσικό, όμορφο, ασφαλές και ανώδυνο αποτέλεσμα. Για να το επιτύχουμε χρειάζονται απαραιτήτως τρία πράγματα:
1. Κορυφαίο υλικό/πρώτη ύλη: τα τελευταία 15 χρόνια χρησιμοποιούμε προθέσεις συμπαγούς σιλικόνης αμερικάνικης κατασκευής (Mc Ghan, Mentor) καθώς και τα τελευταίας τεχνολογίας αγγλικής κατασκευής Nagor με εγγύηση εφ’ όρου ζωής.
2. Ατραυματικό χειρουργείο: χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα εργαλεία τα οποία παρέχουν φως, δίνοντας τη δυνατότητα εργασίας με απόλυτη ακρίβεια και οικονομία κινήσεων. Ταυτόχρονα με ειδική διαθερμία γίνεται η επέμβαση αναίμακτα και με ακρίβεια χιλιοστού.
3. Σωστή εκπαίδευση και εμπειρία

Οι τομές εξατομικεύονται στον κάθε ασθενή. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η τομή είναι στην υπομάστια περιοχή (μήκους περίπου 4 εκ. που εξαρτάται και από το μέγεθος της πρόθεσης) και καμουφλάρεται τελείως από το μαστό. Η τομή δίνει άμεση πρόσβαση για τη δημιουργία θήκης όπου θα τοποθετηθεί το ένθεμα. Για μερικούς μήνες είναι λίγο κόκκινη και σκληρή και προοδευτικά σε βάθος ενός χρόνου γίνεται μια πολύ λεπτή λευκή γραμμή.

Σε περίπτωση υπερτροφικής ουλής είναι καλύτερα να είναι στην υπομάστια πτυχή ώστε να καλύπτεται από το μαστό. Σε περίπτωση που η ασθενής έχει μεγάλη θηλαία άλω η τομή μπορεί να γίνει περιθηλαία.
Τα μειονεκτήματα είναι ότι η ουλή δεν καλύπτεται από κάποια πτυχή. Δημιουργείται μια ουλή στον μαζικό αδένα η οποία μπορεί να επηρεάσει την γαλουχία και το θηλασμό και να εμποδίσει την ανίχνευση όγκων στη μαστογραφία.

Οι προθέσεις τοποθετούνται μπορεί να τοποθετηθούν: κάτω από το μαζικό αδένα (subglandular), κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ (submascular), κάτω από την απονεύρωση του μείζονα θωρακικού μυός (subfacial). Εναλλακτικά σε δύο επίπεδα: μερικώς κάτω από το μυ και μερικώς κάτω από την απονεύρωση του μυός (dualplane).
Στη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών η πρόθεση συμπαγούς σιλικόνης τοποθετείται κάτω από την απονεύρωση του μείζονος θωρακικού μυός (subfacial).
Τα πλεονεκτήματα είναι λιγότερος έως καθόλου πόνος, πιο μαλακός στην αφή μαστός, μηδαμινή κινητικότητα της πρόθεσης κατά τη σύσπαση του μυός, ένα πιο ωραίο και φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα σε μαστούς που έχουν αδειάσει μετά από εγκυμοσύνη ή απώλεια βάρους.
Απαραίτητη προϋπόθεση η χρήση προθέσεων συμπαγούς σιλικόνης (στρογγυλές ή σταγονοειδούς σχήματος) που δεν δημιουργούν πτυχώσεις και διατηρούν ένα σταθερό σχήμα.

Δεν υπάρχουν επίδεσμοι-γάζες, παρά μόνο ένα αδιάβροχο επίθεμα στο σημείο της τομής. Η ασθενής φορά άμεσα μετεγχειρητικά ένα αθλητικό σουτιέν για ένα μήνα.

Άμεσα μετεγχειρητικά επιτρέπονται όλες οι κινήσεις των χεριών αλλά η αεροβική γυμναστική επιτρέπεται μετά από 1 μήνα. Η οδήγηση επιτρέπεται μετά από 2 ημέρες.

Συνιστάται αποφυγή από έντονη μάλαξη των μαστών για 3-4 εβδομάδες.

Στον ύπνο συνίσταται να κοιμάται η ασθενής στο πλάι ή ανάσκελα.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το θηλασμό.

Μέγεθος προθέσεων

Οι συμπαγείς προθέσεις βγαίνουν σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. Στο πρώτο ραντεβού ο χειρουργός θα μετρήσει το μαστό και το θώρακα και θα προτείνει στην ασθενή τι ρεαλιστικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη δική της περίπτωση για να έχει ένα φυσικό αποτέλεσμα. Όσο μεγαλύτερη είναι η πρόθεση τόσο πιο ψεύτικη δείχνει σαν αποτέλεσμα και τόσο αυξάνει ο κίνδυνος των επιπλοκών. Η ασθενής θα δει διάφορα μεγέθη τα οποία θα προβάρει στο στηθόδεσμο αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί από το γιατρό στο χειρουργείο, όπου χρησιμοποιούνται διάφορα δοκιμαστικά μεγέθη και επιλέγεται αυτό που δίνει το κατάλληλο αισθητικό αποτέλεσμα για τη συγκεκριμένη ασθενή λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις της σε σχέση με το μέγεθος και το σχήμα. Η ίδια πρόθεση σε 10 διαφορετικά άτομα θα δώσει 10 διαφορετικά αποτελέσματα.

Ενθέματα

Τα τελευταία 15 χρόνια χρησιμοποιούμε ενθέματα συμπαγούς σιλικόνης McGhan-Mentor-Nagor τα οποία δίνουν εγγύηση εφόρου ζωής για αστοχία υλικού (ποσοστό 0% στα δικά μας περιστατικά). Από τις μελέτες που υπάρχουν μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα ενθέματα σιλικόνης προκαλούν καρκίνο ή νόσο του συνδετικού ιστού.

Οβάλ ή σταγονοειδής πρόθεση

Θεωρητικά πιστεύεται ότι η σταγονοειδής πρόθεση έχει πιο φυσικό σχήμα. Στην πραγματικότητα η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών έχει εξαιρετικό αισθητικό-φυσικό αποτέλεσμα με στρογγυλές προθέσεις. Παρόλα αυτά σε εξειδικευμένες περιπτώσεις προτιμούμε τις σταγονοειδείς προθέσεις.
Τα μειονεκτήματα των σταγονοειδών προθέσεων είναι:
1. Σε ποσοστό 8-10% περιστρέφονται μέσα στο μαστό με αποτέλεσμα ένα αφύσικο σχήμα το οποίο χρειάζεται επανεγχείρηση (3 περιπτώσεις σε ασθενείς μας) με τοποθέτηση στρογγυλών προθέσεων με εξαιρετικό αποτέλεσμα.
2. Αρκετά ακριβότερα

Μαστογραφία

Η μαστογραφία γίνεται κανονικά εφόσον η πρόθεση τοποθετείται κάτω από την απονεύρωση του μυός. Πιθανόν να χρειαστεί να συνδυαστεί με υπερηχογράφημα ή κάποιες extra λήψεις.