Κοιλιοπλαστική


ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Γενική ή επισκληρίδια νάρκωση.

ΠΟΝΟΣ

Η άποψη ότι η κοιλιοπλαστική είναι πολύ επώδυνη επέμβαση είναι μύθος. Υπάρχει μικρή ενόχληση (αίσθημα τραβήγματος) τα πρώτα δύο 24ωρα στις κινήσεις του ασθενή. Σπάνια χορηγείται παυσίπονο μετά το πρώτο 24ωρο.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Γυμναστική μπορεί να κάνει σε 1.5 με 2 μήνες αλλά μπορεί να περπατά από την πρώτη εβδομάδα.

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

24 ώρες.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

• Αιμάτωμα (1% στα δικά μας περιστατικά). Μπορεί να χρειαστεί ο ασθενής να πάει στο χειρουργείο για να παροχετευθεί το αιμάτωμα. Δεν επηρεάζεται καθόλου το τελικό αποτέλεσμα.
• Λοίμωξη (0% στα δικά μας περιστατικά).
• Σέρωμα (2% στα δικά μας περιστατικά). Πρόκειται για συλλογή διαυγούς υγρού κάτω από το δέρμα συνήθως 10-15 ημέρες μετά το χειρουργείο. Σε μικρές ποσότητες απορροφάται μόνο του. Διαφορετικά το αναρροφούμε με μια λεπτή σύριγγα.
• Φλεβική θρόμβωση – πνευμονική εμβολή (0% στα δικά μας περιστατικά). Είναι η σοβαρότερη επιπλοκή που αποφεύγεται με τη χρήση ειδικών συσκευών που κάνουν μασάζ στις κνήμες κατά τη διάρκεια του χειρουργείου βοηθώντας έτσι τη συνεχή ροή του αίματος και με τη χρήση αντιπηκτικής αγωγής μετά το χειρουργείο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Αν και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό από το πρώτο 24ωρο, το τελικό αποτέλεσμα το βλέπουμε σε 6 μήνες. Το έντονο οίδημα υποχωρεί σταδιακά τις 3 πρώτες εβδομάδες.

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Αν κάποιος πάρει βάρος παχαίνει ομοιόμορφα στην περιοχή της κοιλιάς, αλλά οι περιοχές που δεν έχουν λιποαναρροφηθεί θα επηρεαστούν περισσότερο.

Τα τελευταία 6 χρόνια χρησιμοποιούμε σχεδόν σε κάθε χειρουργείο το συνδυασμό λιποαναρρόφησης και κοιλιοπλαστικής.
Ο συνδυασμός ταυτόχρονης λιποαναρρόφησης και κοιλιοπλαστικής έχει σαν αποτέλεσμα μόνιμη απώλεια λίπους, ελάττωση της περιμέτρου της μέσης, σύσφιξη των μυών της κοιλιάς και αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος σε ένα χειρουργείο, με ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών και του πόνου, γρηγορότερη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα.

Πλεονεκτήματα του συνδυασμού κοιλιοπλαστικής με λιποαναρρόφηση

  • Δύο επεμβάσεις σε ένα χειρουργικό χρόνο.
    • Τέντωμα του δέρματος με ταυτόχρονη λέπτυνση της μέσης και της κοιλιάς
    • Γρηγορότερη αποθεραπεία και επαναφορά στις δραστηριότητες.
    • Λιγότερο επεμβατική μέθοδος (διατήρηση της αισθητικότητας χαμηλά στην κοιλιά, μικρότερη αποκόλληση των ιστών και διατήρηση των λεμφαγγείων και των νεύρων.

Πρόκειται για μια οριζόντια τομή πάνω από το εφήβαιο που κρύβεται μέσα στο εσώρουχο ή το μαγιό. Το τελικό αποτέλεσμα της ουλής διαμορφώνεται σε 1 χρόνο. Τους πρώτους 3-4 μήνες είναι κόκκινη και σκληρή και με την πάροδο του χρόνου, αποχρωματίζεται και βελτιώνεται αλλά δεν εξαφανίζεται. Όλα τα ράμματα είναι απορροφήσιμα.

Υπάρχει μόνο ένα αδιάβροχο επίθεμα κατά μήκος της τομής. Αμέσως μετά το χειρουργείο ο ασθενής φορά μια ελαστική ζώνη κοιλίας ή ένα λαστέξ.
Συνήθως υπάρχουν παροχετεύσεις. Υπάρχουν δύο λεπτά σωληνάκια τα οποία βγαίνουν από δύο μικρές οπές στο τριχωτό του εφηβαίου και καταλήγουν σε ένα μπουκαλάκι.
Χρησιμεύουν για να παροχετεύονται τα υγρά που συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα. Απομακρύνονται όταν η παροχή των υγρών είναι κάτω από 40ml.

Η εγκυμοσύνη δεν δημιουργεί πρόβλημα. Ιδανικά είναι καλύτερο η ασθενής να χειρουργείται μετά από τις εγκυμοσύνες καθώς μπορεί να υπάρξει χαλάρωση του δέρματος και ραγάδες.