Ρινοπλαστική – Διάφραγμα


ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Γενική αναισθησία.

ΠΟΝΟΣ

Δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος είτε γίνει απλή ρινοπλαστική είτε συνδυαστεί με διόρθωση διαφράγματος. Ο ασθενής δεν χρειάζεται κανένα παυσίπονο όταν φεύγει από το νοσοκομείο.

ΤΟΜΕΣ

Στο 95% των περιπτώσεων οι τομές είναι εσωτερικές στα ρουθούνια με απορροφήσιμα ράμματα. Σε εξειδικευμένες περιπτώσεις (σχιστίες, προηγηθείσες επεμβάσεις) υπάρχει μια λεπτή τομή μερικών χιλιοστών στη βάση της μύτης η οποία με την πάροδο του χρόνου γίνεται ανεπαίσθητη.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Σε 1 εβδομάδα.

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο 90% των περιπτώσεων ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του το απόγευμα του χειρουργείου.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Συνηθέστερη επιπλοκή είναι η μετεγχειρητική αιμορραγία (0% στα περιστατικά μας). Συνήθως σταματά με ελαφρά πίεση.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται σε 6 μήνες περίπου. Πρώτα φεύγει το οίδημα από τη ράχη της μύτης και τελευταίο φεύγει από το ακρορρίνιο. Σε ένα μήνα έχει φύγει το 50% του οιδήματος. Η αναπνοή συνεχίζει να βελτιώνεται για 2-3 μήνες μετά την επέμβαση.

Για όποιο λόγο και αν απαιτείται η ρινοπλαστική -αισθητικό, λειτουργικό ή λόγω τραυματισμού-τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά στα χέρια του έμπειρου και εξειδικευμένου κρανιοπροσωπικού χειρουργού Δρ Αλεξάνδρου.

Επιτυχημένη ρινοπλαστική -διόρθωση σκολιώσεως του διαφράγματος- σημαίνει ένα πραγματικά φυσικό αποτέλεσμα, δηλαδή μια μύτη που θα ταιριάζει στο πρόσωπο και θα δένει αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του ατόμου.
Στην αρχική επίσκεψη θα γίνει ψηφιακή προσομοίωση στον υπολογιστή έτσι ώστε ο ασθενής να δει τις ρεαλιστικές δυνατότητες του χειρουργείου, εκείνες που ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά του προσώπου του προκειμένου να επιτευχθεί ένα φυσικό αποτέλεσμα. Θα εξεταστεί τι είναι εφικτό να γίνει και τι όχι καθώς η ανατομία (δέρμα-χόνδροι-οστά) κάθε ατόμου είναι διαφορετική.

Τοποθετείται ένας θερμοπλαστικός νάρθηκας (όχι γύψος) που παίρνει το σχήμα της μύτης και ο οποίος παραμένει για 1 εβδομάδα. Εσωτερικά στα ρουθούνια δεν υπάρχουν γάζες ή σωληνάκια. Μόνο στην περίπτωση όπου γίνεται ταυτόχρονη διόρθωση της σκολιώσεως του διαφράγματος τοποθετούνται πολύ λεπτά φύλλα σιλικόνης τα οποία παραμένουν για μια εβδομάδα και είναι πολύ ανεκτά από τον ασθενή.

Λόγω του οιδήματος (ιδίως το πρώτο 24ωρο) ο ασθενής μπορεί να νοιώθει μπούκωμα-καταρροή (δυσκολία στην αναπνοή όπως σε ένα κοινό κρυολόγημα). Συνήθως το έντονο πρήξιμο και οι μελανιές υποχωρούν στη μια εβδομάδα.

Η μετεγχειρητική αγωγή περιλαμβάνει συχνές πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό και χρήση ενυδατικής αλοιφής ενδορρινικά. Επίσης ανύψωση του κεφαλιού με 1-2 μαξιλάρια κατά τη διάρκεια του ύπνου και αποφυγή έντονων εργασιών-σκυψήματος εξαιτίας του κινδύνου αιμορραγίας.

Την πρώτη εβδομάδα ο ασθενής μπορεί να λουστεί με το κεφάλι προς τα πίσω (όπως στο κομμωτήριο) και μετά κανονικά. Η  χρήση γυαλιών επιτρέπεται μετά από 1,5 μήνα.